piątek, 20 stycznia 2012

Babka Murzynek

Składniki:
  • 1 kostka masła (margaryny)
  • 1.5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 6 łyżek wody
  • 6 łyżek alkoholu
  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przepis:
  • Masło, kakao, cukier i wodę zagotować, ostudzić, dodać alkohol.
  • Z całości odlać 0.5 szklanki, do reszty dodać stopniowo żółtka, przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę oraz sztywno ubitą piane z białek, dokładnie wymieszać.
  • Wyłożyć ciasto do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy
  • Piec w średnio gorącym piekarniku (170 stopni C) przez 50-60 minut
  • Upieczoną i ostudzoną babkę polać pozostałą częścią masy.
  • Można posypać wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami lub migdałami


Poprzedni przepis                                 Strona główna                               Następny przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz