- 1 kostka masła (margaryny)
- 1.5 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 6 łyżek wody
- 6 łyżek alkoholu
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Masło, kakao, cukier i wodę zagotować, ostudzić, dodać alkohol.
- Z całości odlać 0.5 szklanki, do reszty dodać stopniowo żółtka, przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę oraz sztywno ubitą piane z białek, dokładnie wymieszać.
- Wyłożyć ciasto do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy
- Piec w średnio gorącym piekarniku (170 stopni C) przez 50-60 minut
- Upieczoną i ostudzoną babkę polać pozostałą częścią masy.
- Można posypać wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami lub migdałami
Poprzedni przepis Strona główna Następny przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz