piątek, 27 stycznia 2012

Krem waniliowy

Składniki:
  • 3/5 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/4 l mleka lub śmietanki
  • 4 żółtka 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przepis:
  • Mleko zagotować, utrzeć żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną na pulchną masę.
  • Do masy wlewać po trochę gorącego mleka stale mieszając.
  • W rondelki, na płytce, lub na parze zagęścić żółtka, ostudzić w zimnej wodzie, ciągle mieszając.
  • Masło utrzeć na pulchną masę.
  • Połączyć z masą żółtkowa.
  • Do masy tej można dodawać czekoladę, kakao, kawę, itp.










Poprzedni przepis                                         Strona główna                              Następny przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz