piątek, 20 stycznia 2012

Keks

Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 kostka masła
  • 3.5 szklanki mąki pszennej
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 mały proszek do pieczenia 
  • 400 g bakali (rodzynki, migdały, figi, orzechy, brzoskwinie, suszone śliwki, smażona skórka pomarańczowa).
Przepis:
  • Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na parze, na bardzo gęstą masę.
  • Dodawać stopniowo roztopiony, chłodny tłuszcz,mąkę z proszkiem do pieczenia i bakalie.
  • Ciasto włożyć do wąskiej foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką.
  • Piec w średnio gorącym piekarniku ok. 50-60 minut 




Poprzedni przepis                               Strona główna                                     Następny przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz