niedziela, 22 stycznia 2012

Rolada z kremem

Składniki:

  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 5 jajek
Poncz:

  • 1/2 szkl. przegotowanej
  • zimnej wody
  • sok z 1 cytryny
  • mały kieliszek alkoholu
  • cukier do smaku
Krem:

  • 1 kostka masła
  • 2 żółtka
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • mały kieliszek rumu 
  • 2 łyżeczki kakao
Przepis:

  • Mąkę przesiać, jajka z cukrem ubić na parze na gęstą masę, ostudzić nie przerywając ubijania.
  • Dodać mąkę, delikatnie wymieszać.
  • Przełożyć ciasto do blachy wyłożonej pergaminem posmarowanym tłuszczem i piec w dość gorącym piekarniku (200 stopni) około 20 minut na złoty kolor.
  • Upieczone gorące ciasto zwinąć w rulon i szczelnie zawinąć w ściereczkę (aby stygnąc nie wyschło i zachowało kształt).





Poprzedni przepis                                         Strona główna                               Następny przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz