Składniki:
Przepis:
Poprzedni przepis Strona główna Następny przepis
- 500 g mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 50 g drożdży
- 1 jajko
- 1/2 szkl. mleka
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
- 300 g powideł do nadziewania
- 1 jajko do smarowania
- 200 g cukru kryształu do posypania
Przepis:
- Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać nożem.
- Dodać całe jajko, drożdże roztarte z cukrem i cukrem waniliowym, szczyptę soli i dolewając mleka zagniatać ciasto.
- Dobrze wyrobione ciasto rozwałkować, ciąć radełkiem lub nożem kwadraty o boku 6 cm, nałożyć po łyżce gęstych powideł, formować wiatraczki, smarować rozmąconym jajkiem, posypać cukrem kryształem.
- Piec w średnio gorącym piekarniku na jasno złoty kolor.
Poprzedni przepis Strona główna Następny przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz