poniedziałek, 23 stycznia 2012

Wiatraczki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 50 g drożdży
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy 
  • 300 g powideł do nadziewania
  • 1 jajko do smarowania
  • 200 g cukru kryształu do posypania

Przepis:

  • Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać nożem.
  • Dodać całe jajko, drożdże roztarte z cukrem i cukrem waniliowym, szczyptę soli i dolewając mleka zagniatać ciasto.
  • Dobrze wyrobione ciasto rozwałkować, ciąć radełkiem lub nożem kwadraty o boku 6 cm, nałożyć po łyżce gęstych powideł, formować wiatraczki, smarować rozmąconym jajkiem, posypać cukrem kryształem.
  • Piec w średnio gorącym piekarniku na jasno złoty kolor.








Poprzedni przepis                                      Strona główna                                      Następny przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz