piątek, 20 stycznia 2012

Babka piaskowa w czekoladzie

Składniki:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 torebka proszku do pieczenia (małe opakowanie)
  • 0.5 kostki masła (masła roślinnego, margaryny)
  • 2 jajka
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 0.5 szkl. śmietanki lub mleka
Glazura:
  • 1 tabliczka czekolady
  • 2 łyżki wody
  • 60 g masła
Przepis:
  • Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać, zamieszać z cukrem waniliowym.
  • W makutrze utrzeć tłuszcz, dodając stopniowo po 1 jajku i po 2 łyżki cukru pudru.
  • Nie przerywając ucierania dodawać wymieszaną mąkę oraz śmetankę lub mleko.
  • Do posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy wyłożyć ciasto i piec w średnio gorącym piekarniku (170 C) przez 50-60 minut.
Przyrządzić glazurę:
  • Czekoladę zetrzeć do rondelka, dodać wodę i masło, rozgrzać i rozetrzeć.
  • Upieczoną i ostudzoną babkę wyjąć z formy i polać glazurą.





Poprzedni przepis                                 Strona główna                                   Następny przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz