- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 torebka proszku do pieczenia (małe opakowanie)
- 0.5 kostki masła (masła roślinnego, margaryny)
- 2 jajka
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 0.5 szkl. śmietanki lub mleka
- 1 tabliczka czekolady
- 2 łyżki wody
- 60 g masła
- Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać, zamieszać z cukrem waniliowym.
- W makutrze utrzeć tłuszcz, dodając stopniowo po 1 jajku i po 2 łyżki cukru pudru.
- Nie przerywając ucierania dodawać wymieszaną mąkę oraz śmetankę lub mleko.
- Do posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy wyłożyć ciasto i piec w średnio gorącym piekarniku (170 C) przez 50-60 minut.
- Czekoladę zetrzeć do rondelka, dodać wodę i masło, rozgrzać i rozetrzeć.
- Upieczoną i ostudzoną babkę wyjąć z formy i polać glazurą.
Poprzedni przepis Strona główna Następny przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz