poniedziałek, 23 stycznia 2012

Placek z maku

Składniki:

  • 1 szkl. białek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. maku
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • po 50 g rodzynków, siekanych orzechów włoskich, drobno pokrojonej, smażonej skórki pomarańczowej
Przepis:

  • Ubić sztywną pianę z białek, dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy, ubijać dalej.
  • Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, opłukany i dobrze osączony mak,roztopiony, chłodny tłuszcz, bakalie i dokładnie wymieszać.
  • Piec w tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką, w średnio gorącym piekarniku.
  • Po upieczeniu posypać cukrem pudrem albo posmarować glazurą czekoladową



Poprzedni przepis                                         Strona główna                              Następny przepis        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz