- 1 szkl. białek
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. maku
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- po 50 g rodzynków, siekanych orzechów włoskich, drobno pokrojonej, smażonej skórki pomarańczowej
- Ubić sztywną pianę z białek, dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy, ubijać dalej.
- Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, opłukany i dobrze osączony mak,roztopiony, chłodny tłuszcz, bakalie i dokładnie wymieszać.
- Piec w tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką, w średnio gorącym piekarniku.
- Po upieczeniu posypać cukrem pudrem albo posmarować glazurą czekoladową
Poprzedni przepis Strona główna Następny przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz