piątek, 20 stycznia 2012

Sernik Wiedeński

Składniki:
  • 1 kg białego sera
  • 7 jajek
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1/2 kostki masła (margaryny)
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g rodzynków
  • 50 g smażonej skórki pomarańczowej
  • Parę kropli olejku waniliowego albo 1 torebka cukru waniliowego
Przepis:
  • Utrzeć masło na pianę i nie przerywając ucierana dodawać na przemian łyżkę sera, żółtko, łyżkę cukru, a na koniec kaszę manną,proszek do pieczenia, wanilię i bakalie
  • Białka ubić na sztywną pianę, dodawać do masy, delikatnie mieszając.
  • Przełożyć masę do posmarowanej tłuszczem i oprószonej tartą bułką blachy, piec w dość gorący, piekarniku około 1 godziny
  • Upieczony sernik posypać cukrem pudrem lub pokryć polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi






Poprzedni przepis                                   Strona główna                                   Następny przepis





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz