Sernik Wiedeński
Składniki:
- 1 kg białego sera
- 7 jajek
- 1 szkl. cukru pudru
- 1/2 kostki masła (margaryny)
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g rodzynków
- 50 g smażonej skórki pomarańczowej
- Parę kropli olejku waniliowego albo 1 torebka cukru waniliowego
Przepis:
- Utrzeć masło na pianę i nie przerywając ucierana dodawać na przemian łyżkę sera, żółtko, łyżkę cukru, a na koniec kaszę manną,proszek do pieczenia, wanilię i bakalie
- Białka ubić na sztywną pianę, dodawać do masy, delikatnie mieszając.
- Przełożyć masę do posmarowanej tłuszczem i oprószonej tartą bułką blachy, piec w dość gorący, piekarniku około 1 godziny
- Upieczony sernik posypać cukrem pudrem lub pokryć polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz