piątek, 27 stycznia 2012

Trufelki

Składniki:
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 2 szkl. mąki
  • 3 łyżki masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zmielonej kawy naturalnej
  • 1 łyżeczka esencji rumowej
  • 1 Kiliszek spirytusu
Do obtaczania:
  • cukier puder,zmielona kawa, kakao albo wiórki kokosowe
Przepis:
  • Zagotować cukier z mlekiem i ostudzić.
  • Mąkę uprażyć, przesiać przez sito.
  • Masło utrzeć z żółtkami i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo mąkę, mleko, kawę, esencję rumową i spirytus.
  • Wszystko razem dobrze wymieszać, zagnieść i toczyć kulki, maczając w cukrze pudrze, lub zmielonej kawie, kakao czy też wiórkach kokosowych.
  • Tak wykonane trufelki można układać w foremkach papierowych lub na podłużnym, szklanym półmisku.
Odmiany trufelków:
I - dodać trochę dobrych powideł albo dżemu, a zmniejszyć ilość cukru,
II - zamiast kawy lub oprócz niej dodać kakao,
III - dodać siekane orzechy, migdały itp. ...











Poprzedni przepis                                     Strona główna                                      Następny przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz