Składniki:
Przepis:
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mleka
- 2 szkl. mąki
- 3 łyżki masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka zmielonej kawy naturalnej
- 1 łyżeczka esencji rumowej
- 1 Kiliszek spirytusu
- cukier puder,zmielona kawa, kakao albo wiórki kokosowe
- Zagotować cukier z mlekiem i ostudzić.
- Mąkę uprażyć, przesiać przez sito.
- Masło utrzeć z żółtkami i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo mąkę, mleko, kawę, esencję rumową i spirytus.
- Wszystko razem dobrze wymieszać, zagnieść i toczyć kulki, maczając w cukrze pudrze, lub zmielonej kawie, kakao czy też wiórkach kokosowych.
- Tak wykonane trufelki można układać w foremkach papierowych lub na podłużnym, szklanym półmisku.
I - dodać trochę dobrych powideł albo dżemu, a zmniejszyć ilość cukru,
II - zamiast kawy lub oprócz niej dodać kakao,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz