piątek, 27 stycznia 2012

Torcik owocowy błyskawiczny z bitą śmietaną

Składniki:
  • 1 szkl. mąki krupczatki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczeni
  • 1/2 kostki margaryny 
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1/2 kg owoców (truskawki, poziomki)
  • kilka łyżeczek konfitury lub dobrego dżemu
  • 1 butelka słodkiej śmietanki kremówki,
  • 2-3 łyżki cukru
Przepis:
  • Mąkę przesiać, mieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, posiekać dokładnie nożem, dodać jajko, cukier i cukier waniliowy.
  • Zarobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.
  • Schłodzonym ciastem wylepić dno i boki tortownicy i piec w gorącym piekarniku około 20 minut.
  • Owoce oczyścić z szypułek, opłukać osączyć.
  • Ostudzone ciasto posmarować konfiturą pokryć owocami i bitą śmietaną.




Poprzedni przepis                                                Strona główna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz