Składniki:
- 1 szkl. mąki krupczatki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczeni
- 1/2 kostki margaryny
- 1 jajko
- 1/2 szkl. cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1/2 kg owoców (truskawki, poziomki)
- kilka łyżeczek konfitury lub dobrego dżemu
- 1 butelka słodkiej śmietanki kremówki,
- 2-3 łyżki cukru
- Mąkę przesiać, mieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, posiekać dokładnie nożem, dodać jajko, cukier i cukier waniliowy.
- Zarobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.
- Schłodzonym ciastem wylepić dno i boki tortownicy i piec w gorącym piekarniku około 20 minut.
- Owoce oczyścić z szypułek, opłukać osączyć.
- Ostudzone ciasto posmarować konfiturą pokryć owocami i bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz