piątek, 20 stycznia 2012

Makowiec

Składniki:
  • 3 szkl. mąki tortowej (poznańskiej)
  • 3/4 kostki masła
  • 50 g drożdży
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • szczypta soli
Masa makowa:
  • 500 g maku
  • 1 litr mleka (albo wody)
  • 1/2 kostki masła
  • 3/4 szklanki miodu
  • 2/3 szklanki cukru
  • po 50 g rodzynków, łuskanych orzechów włoskich i smożonej skórki pomarańczowej
  • 2-3 białka, parę kropli esencji rumowej
Przepis:
  • Przesiać mąkę, dodać masło, posiekać nożem, dodać drożdże rozmieszane ze śmietaną, cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtka, szczyptę soli i zagnieść ciasto (niezbyt ścisłe).
  • Przyrządzić masę makową:
  • Opłukany i osuszony mak zalać wrzącym mlekiem (albo wodą) i gotować na bardzo wolnym ogniu ok. 30 minut, aż da się rozetrzeć w palcach
  • Osączyć, przepuścić trzy razy rzez maszynkę do mięsa
  • W rondelku stopić masło, dodać mak, miód, cukier, sparzone rodzynki, posiekane orzechu, pokrojoną skórkę pomarańczową oraz parę kropli esencji rumowej albo kieliszek rumu i mieszajć smażyć przez 10 minut.
  • Odstawić z ognia
  • Ubić pianę z białek, dodać do masy, delikatnie wymieszać,
  • Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować w kształcie prostokąta.
  • Masę makową również podzielić, ułożyć równymi warstwami na prostokątach ciasta pozostawiając z obu brzegów 2 cm, ,margimes, zwinąć i przenieść do podłużnych foremek wyłożonych natłuszczoną folią aluminiową
  • Pozostawić na 1 godz. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Piec w średnio gorącym piekarniku (180 C) około 45-50 minut.





Poprzedni przepis                                    Strona główna                             Następny przepis


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz