Makowiec
Składniki:
- 3 szkl. mąki tortowej (poznańskiej)
- 3/4 kostki masła
- 50 g drożdży
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 1 torebka cukru waniliowego
- szczypta soli
Masa makowa:
- 500 g maku
- 1 litr mleka (albo wody)
- 1/2 kostki masła
- 3/4 szklanki miodu
- 2/3 szklanki cukru
- po 50 g rodzynków, łuskanych orzechów włoskich i smożonej skórki pomarańczowej
- 2-3 białka, parę kropli esencji rumowej
Przepis:
- Przesiać mąkę, dodać masło, posiekać nożem, dodać drożdże rozmieszane ze śmietaną, cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtka, szczyptę soli i zagnieść ciasto (niezbyt ścisłe).
- Przyrządzić masę makową:
- Opłukany i osuszony mak zalać wrzącym mlekiem (albo wodą) i gotować na bardzo wolnym ogniu ok. 30 minut, aż da się rozetrzeć w palcach
- Osączyć, przepuścić trzy razy rzez maszynkę do mięsa
- W rondelku stopić masło, dodać mak, miód, cukier, sparzone rodzynki, posiekane orzechu, pokrojoną skórkę pomarańczową oraz parę kropli esencji rumowej albo kieliszek rumu i mieszajć smażyć przez 10 minut.
- Odstawić z ognia
- Ubić pianę z białek, dodać do masy, delikatnie wymieszać,
- Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować w kształcie prostokąta.
- Masę makową również podzielić, ułożyć równymi warstwami na prostokątach ciasta pozostawiając z obu brzegów 2 cm, ,margimes, zwinąć i przenieść do podłużnych foremek wyłożonych natłuszczoną folią aluminiową
- Pozostawić na 1 godz. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Piec w średnio gorącym piekarniku (180 C) około 45-50 minut.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz