Składniki:
- 3 szkl. mąki
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. miody
- 1 szkl. mocnego naparu kawy naturalnej
- 3/4 szkl. oleju słonecznikowego (roztopionej margaryny)
- 1 torebka przyprawy korzennej do pierników
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Mąkę przesiać.
- Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miód gorący napar z kawy, mąkę, olej, korzenie, sodę i sztywną, ubitą pianę.
- Dokładnie wyrobić ciasto i przełożyć je do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy.
- Piec w średnio gorącym piekarniku (180 stopni) około 20 minut, a po wyrośnięciu ciasta zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec jeszcze około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz