piątek, 27 stycznia 2012

Piernik domowy

Składniki:
  • 3 szkl. mąki
  • 3 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. miody
  • 1 szkl. mocnego naparu kawy naturalnej
  • 3/4 szkl. oleju słonecznikowego (roztopionej margaryny)
  • 1 torebka przyprawy korzennej do pierników 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przepis:
  • Mąkę przesiać.
  • Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miód gorący napar z kawy, mąkę, olej, korzenie, sodę i sztywną, ubitą pianę.
  • Dokładnie wyrobić ciasto i przełożyć je do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy.
  • Piec w średnio gorącym piekarniku (180 stopni) około 20 minut, a po wyrośnięciu ciasta zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec jeszcze około 40 minut.




Poprzedni przepis                                   Strona główna                                    Następny przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz