piątek, 20 stycznia 2012

Miodownik Litewski

Składniki:
  • 1 szkl. miodu
  • 3/4 skl. cukru
  • 3 jajka 
  • 1 szkl. gęstej śmietany
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przepis:
  • Na wolnym ogniu zagotować miód, przestudzić.
  • Do utartych z cukrem do białości żółtek dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.
  • Następnie cały czas mieszając dodawać miód, przyprawę korzenną oraz sodą wymieszaną z mąką.
  • Białka ubić na sztywną pianę, dodać do dobrze utartego ciasta,delikatnie wymieszać.
  • Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika.
  • Piec około 60 minut. 






Poprzedni przepis                                      Strona główna                                Następny przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz