- 1 szkl. miodu
- 3/4 skl. cukru
- 3 jajka
- 1 szkl. gęstej śmietany
- 3 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Na wolnym ogniu zagotować miód, przestudzić.
- Do utartych z cukrem do białości żółtek dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.
- Następnie cały czas mieszając dodawać miód, przyprawę korzenną oraz sodą wymieszaną z mąką.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać do dobrze utartego ciasta,delikatnie wymieszać.
- Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika.
- Piec około 60 minut.
Poprzedni przepis Strona główna Następny przepis

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz