niedziela, 22 stycznia 2012

Bułeczki z jagodami

Składniki:

  • 3 szkl.mąki 
  • 50 g drożdży
  • 1 szkl. mleka
  • 2/3 skl. cukru
  • 3 jajka
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1/2 kostki masa
  • szczypta soli
Nadzienie:

  • 500 g jagód
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 jajko do smarowania
Przepis:

  • Mękę przesiać do miski.
  • Drożdże rozprowadzić niewielką ilością ciepłego mleka, dodać łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Ubić ogrzane w ciepłej wodzie jajka z cukrem waniliowym i cukrem.
  • Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i ubite jajka, wlać resztę ciepłego mleka (ciasto powinno być pulchne i miękkie).
  • Wyrobić ciasto ręką, dodając pod koniec rozpuszczony ciepły tłuszcz i szczyptę soli, wyrabiać jeszcze chwilę, odstawić do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować, podzielić na około 40 kawałków.
  • Każdy z nich rozwałkować na grubość 1 cm, nadziewać jagodami wymieszanymi z cukrem i formować bułeczki.
  • Brzegu ciasta dokładnie zaciskać.
  • Bułeczki ułożyć na posmarowanej blasze i odstawić do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte posmarować rozmąconym jajkiem i piec w gorącym piekarniku (200-220 stopni) na złoty kolor



Poprzedni przepis                                    Strona główna                                        Następny przepis                    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz