Bułeczki z jagodami
Składniki:
- 3 szkl.mąki
- 50 g drożdży
- 1 szkl. mleka
- 2/3 skl. cukru
- 3 jajka
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1/2 kostki masa
- szczypta soli
Nadzienie:
- 500 g jagód
- 1/2 szkl. cukru
- 1 jajko do smarowania
Przepis:
- Mękę przesiać do miski.
- Drożdże rozprowadzić niewielką ilością ciepłego mleka, dodać łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Ubić ogrzane w ciepłej wodzie jajka z cukrem waniliowym i cukrem.
- Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i ubite jajka, wlać resztę ciepłego mleka (ciasto powinno być pulchne i miękkie).
- Wyrobić ciasto ręką, dodając pod koniec rozpuszczony ciepły tłuszcz i szczyptę soli, wyrabiać jeszcze chwilę, odstawić do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować, podzielić na około 40 kawałków.
- Każdy z nich rozwałkować na grubość 1 cm, nadziewać jagodami wymieszanymi z cukrem i formować bułeczki.
- Brzegu ciasta dokładnie zaciskać.
- Bułeczki ułożyć na posmarowanej blasze i odstawić do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte posmarować rozmąconym jajkiem i piec w gorącym piekarniku (200-220 stopni) na złoty kolor
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz