Oszinki
Skład:
- 1 paczka kleiku ryżowego
- 1 kostka masła (roślinnego)
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 cukier waniliowy
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- trochę powideł lub dżemu
- trochę wiórek kokosowych do posypania
Przepis:
- Masło, cukier, żółtka i cukier waniliowy utrzeć, dodać kleik, śmietanę, proszek i sztywno ubitą pianę z białek, dobrze wymieszać i zagnieść ręką.
- Ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką lub kleikiem ryżowym, rozwałkować na grubość 1 cm, wykrawać kieliszkiem małe ciasteczka.
- Ciasteczka ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem w każdym zrobić palcem małe wgłębienie, które napełnić odrobiną powideł lub dżemu.
- Piec na złoty kolor.
- Po upieczeniu, jeszcze ciepłe posypać wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz