sobota, 21 stycznia 2012

Oszinki

Skład:
  • 1 paczka kleiku ryżowego
  • 1 kostka masła (roślinnego)
  • 3 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • trochę powideł lub dżemu
  • trochę wiórek kokosowych do posypania
Przepis:
  • Masło, cukier, żółtka i cukier waniliowy utrzeć, dodać kleik, śmietanę, proszek i sztywno ubitą pianę z białek, dobrze wymieszać i zagnieść ręką.
  • Ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką lub kleikiem ryżowym, rozwałkować na grubość 1 cm, wykrawać kieliszkiem małe ciasteczka.
  • Ciasteczka ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem w każdym zrobić palcem małe wgłębienie, które napełnić odrobiną powideł lub dżemu.
  • Piec na złoty kolor.
  • Po upieczeniu, jeszcze ciepłe posypać wiórkami kokosowymi.





Poprzedni przepis                                  Strona główna                                      Następny przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz