- 250 g orzechów włoskich mielonych
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 5 jajek
- 1 łyżka tartej bułki
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 kostka masła
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru pudru
- 2 łyżeczki drobno zmielonej kawy naturalnej lub kawy "Nesca"
- 1 łyżka rumu
- 1/2 szkl. przegotowanej, zimniej wody,
- 2 łyżki cukru,
- mały kieliszek alkoholu (rum, koniak, wódka)
- Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Mielone orzechy wymieszać z masą żółtkową, na końcu dodać pianę na przemian z tartą bułką, delikatnie połączyć.
- Wyłożyć ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej tartą bułką.
- Piec w średnio gorącym piekarniku (180-200 stopni) przez 40-50 minut.
- Po upieczeniu i ostudzeniu tort krajać w poprzek na trzy, równej grubości plastry.
- Przygotować krem.
- Masło utrzeć i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo ubitą na parze i ostudzoną masę jajeczną, kawę oraz alkohol.
- Krążki tortu nasączyć ponczem i smarować kremem.
- Wierzch i boki równo posmarować.
- Boki obtoczyć mielony orzechami lub skruszonymi herbatnikami.
- Wierzch tortu ozdobić kremem i połówkami orzechów.
Poprzedni przepis Strona główna Następny przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz