poniedziałek, 23 stycznia 2012

Tort orzechowy z kremem kawowym

Składniki:

  • 250 g orzechów włoskich mielonych
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 1 torebka cukru waniliowego
Krem Kawowy:

  • 1 kostka masła
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżeczki drobno zmielonej kawy naturalnej lub kawy "Nesca"
  • 1 łyżka rumu
Poncz do nasączenia:

  • 1/2  szkl. przegotowanej, zimniej wody,
  • 2 łyżki cukru,
  • mały kieliszek alkoholu (rum, koniak, wódka)
Przepis:

  • Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  • Białka ubić na sztywną pianę.
  • Mielone orzechy wymieszać z masą żółtkową, na końcu dodać pianę na przemian z tartą bułką, delikatnie połączyć.
  • Wyłożyć ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej tartą bułką.
  • Piec w średnio gorącym piekarniku (180-200 stopni) przez 40-50 minut.
  • Po upieczeniu i ostudzeniu tort krajać w poprzek na trzy, równej grubości plastry.
  • Przygotować krem.
  • Masło utrzeć i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo ubitą na parze i ostudzoną masę jajeczną, kawę oraz alkohol.
  • Krążki tortu nasączyć ponczem i smarować kremem.
  • Wierzch i boki równo posmarować.
  • Boki obtoczyć mielony orzechami lub skruszonymi herbatnikami.
  • Wierzch tortu ozdobić kremem i połówkami orzechów.


Poprzedni przepis                                    Strona główna                               Następny przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz