piątek, 27 stycznia 2012

Bezy ze śmietanką

Składniki:
  • 3-4 białka
  • 1 szkl. cukru pudru (miałkiego kryształu)
  • 1 torebka cukru waniliowego (olejek waniliowy)
Krem:
  • 1 szkl. śmietanki kremowaj, 
  • 1/4 szkl. cukru pudru.
Przepis:
  • Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, a na końcu cukier waniliowego lub kilka kropli olejku waniliowego.
  • Blachę wyłożyć folią aluminiową posmarowaną tłuszczem i łyżką kłaść pianę, nadając jej kształt kuleczek.
  • Piec (a raczej wyuczać) w w letnim piekarniku (100-120 stopni) przez 35-40 minut.
  • Śmietankę ubić z cukrem na gęsty krem i sklejać po dwie bezy.
  • Podając bezy udekorować jeszcze po wierzchu bitą śmietanką.








Poprzedni przepis                                          Strona główna                             Następny przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz